Nerezová oceľ je popri keramickom riade pokladaná za druhú najlepšiu voľbu na varenie. Nerezové hrnce a panvice sú cenovo dostupné a majú výhody:
- odolné – nebudú sa odlupovať, štiepiť, vyparovať
- dlhšia životnosť ako keramika a kamenina
- nehrdzavejú na rozdiel od vypaľovaných železných panvíc a ďalšieho kovového riadu
- bez hliníka
- univerzálne (existuje nerezová línia určená na varenie v pare, vynikajúce sú na dusenie, smaženie, varenie vo vriacej vode, pečenie, kvalitné odmerky z ocele)
Nerezová oceľ je vyrobená na báze železnej zliatiny a obsahuje 11% chrómu a sedem ďalších kovov (nie olovo alebo hliník). Chróm mu dáva životnosť a odolnosť voči hrdzaveniu. Nikel nie je potrebný, poskytuje však väčšiu odolnosť voči hrdzaveniu, tvrdosť a lesk. Pre porovnanie liatinový riad a vypálený riad neobsahujú nikel a chróm a sú náchylné na hrdzavenie.
Nerezový riad nedrhnúť a nevystavovať ju soľným roztokom, spálené zložky treba vymočiť.